Välj en sida

Likes, kommentarer och delningar – alla vill vi åt dem för bästa möjliga spridning på nätet. Algorithmen för de olika kanalerna både hjälper och stjälper, men så länge du vet hur du ska jobba med den så är den faktiskt till din fördel. Ett av många tips för att få så bra spridning på ditt budskap som möjligt online är att posta i rätt kanal på rätt tidpunkt. Låter det märkligt? Låt mig förklara lite mer så att du förstår.

VILKET BUDSKAP PUBLICERAS VAR & NÄR?

Innan du postar ditt inlägg är det bra att se över syftet. Vad vill jag egentligen med detta inlägg, vad vill jag förmedla och vad är mitt budskap? Syftet är en del av det som avgör vilken kanal du bör använda dig av för att sprida ditt budskap. En annan viktig aspekt i ditt val av kanal och tidpunkt är din målgrupp. Vem vill du nå ut till? Syftet tillsammans med din önskade målgrupp avgör vilken tid du bör posta på samt vilka kanaler du bör använda dig av för bästa möjliga spridning online.

Till exempel. Din familj & dina vänner tenderar att använda internet och sociala medier på ett helt annat sätt än företag och framförallt på helt andra tider. Därför bör du anpassa dig efter vem du vill nå ut till.

Driver du en barnbutik vill du troligtvis nå föräldralediga mammor, då bör du definitivt posta dagtid eftersom denna grupp har en benägenhet att skrolla i telefonen under dagen när deras barn sover. Men är du däremot en duktig inredare som försöker få din instagram att växa, då bör du posta kvällstid. Varför? Jo, det är då din målgrupp kommit hem från arbete, de har precis slagit sig ner i soffan efter nattning av barn och är nu redo att skrolla bland härliga konton för att finna inspirations till sitt hem.

Nu vet du vilket syfte du har med ditt inlägg samt vilken målgrupp du vill nå ut till. Låt oss nu titta närmare på när du ska posta i de olika kanalerna för att nå bästa möjliga spridning.

DÅ SKA DU POSTA PÅ SOCIALA MEDIER FÖR BÄST SPRIDNING

Bäst tid att posta på Sociala medierFoto: Miira Norppa

 FACEBOOK

Enligt undersökningar är vi som mest aktiva på facebook i slutet på veckan, speciellt efter lunch och tidig eftermiddagen. För att nå så många som möjligt borde du därför publicera ditt inlägg på torsdag eller fredag efter lunch eller tidig eftermiddag.

Bäst tid: Torsdag – Fredag, klockan 13:00 & 15:00

TWITTER

Bäst tid för att din tweet ska få så mycket synlighet som möjligt är antingen mitt på dagen vid lunch eller senare på eftermiddagen när många slutat jobbet. Undersökningarna visar tydligt att onsdagar är den absolut bästa dagen att twittra på.

Bäst tid: Klockan 12:00 eller efter klockan 17:00

INSTAGRAM

Mångas favorit, speciellt bland privatpersoner. Instagram används flitigt under hela dagen men flest tenderar att vara inne på eftermiddagen efter klockan 17:00. Eftersom att instagram är så stort och används av så otroligt många kan du välja att se det ur två perspektiv, låt mig förklara.

      1. Posta ditt inlägg strax innan klockan 17:00 då flest använder sig av Instagram. Nackdelen med detta är att du lätt kan försvinna i bruset då konkurrensen är så hård. Många tävlar alltså om samma utrymme och samma målgrupp vilket innebär följande, har du inte tillräckligt intressant innehåll då försvinner du.

      2. Posta ditt inlägg mellan 08:00-13:00 på dagen. Vid denna tid är det inte lika många inne på instagram men samtidigt är konkurrensen färre och ditt inlägg har möjlighet att ta större plats och försvinner inte lika lätt i bruset.

Bäst tid: Mellan klockan 08:00-13:00 eller efter klockan 17:00

LINKEDIN

LinkedIn är en kanal som används för business. För bästa spridning ska du därför fokusera på vardagar, tidig morgon innan arbetsdagen dragit igång eller sen eftermiddag när arbetsdagen går mot sitt slut.

Bäst tid: Vardagar runt 07:30 eller efter 17:30

PINTEREST

Är en visuell plattform där många letar inspiration speciellt under lediga dagar. Det innebär att de flesta använder sig av Pinterest på kvällar samt under helg när det finns tid till att vara kreativ.

Bäst tid: Vardagar 20:00-23:00, helger 19:00-23:00

 

Alltså, vill du ta större plats på nätet och få ditt budskap att nå fram i mediabruset då gäller det att du anpassar dig efter ditt syfte och din målgrupp.  Vad är syftet med inlägget och vem vill du nå fram till? När du vet det, då kan du posta dina inlägg vid rätt tidpunkter för bästa möjliga spridning på sociala medier.

 

Vill du läsa mer om digital fun – spana in nedan inlägg