Välj en sida

Vill du bli bättre på att fota och ta bättre bilder men du vet inte hur? Att fånga det där speciella ögonblicket med ett litet klick behöver inte vara svårt, med små enkla medel kan du få till fantastiska bilder oavsett kamera. Nedan har jag listat mina fem enklaste och absolut bästa fototips för att ta bättre bilder.

Fototips - så tar du bättre bilder

Att ta bra bilder är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Genom övning går det att bli mycket bättre ganska fort, så länge du har ett intresse och en vilja att ta bra bilder. Jag själv är en riktigt fotonörd och jag vet att många av er som läser min blogg skulle vilja bli bättre bakom kameran – därför har jag skrivit ihop ett inlägg till er med mina absolut enklaste och bästa fototips som faktiskt alla kan göra och tänka på för att ta bättre bilder.

1. LJUS

Låt dagsljuset bli din bästa vän, försök att fota i så naturligt ljus som möjligt. Helst vill du undvika att fota i mörker och så klart i gula lampljus, det ger inga smickrande bilder.

2. MÖT MOTIVET PÅ DESS EGEN NIVÅ

Detta tips är väldigt enkelt men gör stor skillnad på bilden. Möt motivet på dess egen nivå. Lägg dig ner på mage, ställ dig på knä, huka dig eller stå på tå – testa dig fram. En dålig bild kan bli jättebra genom att du bakom kameran ändrar din position helt enkelt.

3. PLACERINGEN PÅ MOTIVET

Många vill placera motivet i mitten av bilden. För att skapa mer liv i fotot kan du istället placera motivet lite åt sidan, det gör bilden mycket trevligare för ögat, den får ett annat djup samt att bilden känns mindre arrangerad.

4. BAKGRUNDEN

Innan du knäpper av fotot, se dig omkring. Städa upp lite, ta bort det som inte ser bra ut eller flytta motivet några cm. Det tar inte många sekunder men gör stor skillnad.

5. FÅNGA ÖGONBLICKET

Mina favoritbilder är helt klart de bilderna när personerna inte är medvetna om att en bild tas, då blir bilden oftast som allra bäst. För att fånga just det där ögonblicket gäller det att vara uppmärksam på bra fototillfällen och givetvis ha kameran/telefonen nära till hands.

BONUSTIPS

Använd ögonen. Många tenderar att sluta tänka helt när de hamnar bakom kameran, så länge du inte behöver tänka på diverse inställningar så är det faktiskt inte så svårt att få till en bra bild. Ta dig en titt, ser bilden bra ut? Mycket går att justera om du bara använder din blick.

 

ANDRA ANVÄNDBARA TIPS FÖR ATT TA BÄTTRE FOTON

  • Skippa blixten. Åter tillbaka till tips 1, fota i dagsljus.
  • Zooma ej om du använder mobiltelefonen. Bilden får riktigt dålig kvalitet, ta några steg närmare motivet istället.
  • Fokus – vart vill du att fokusen ska ligga i bilden?
  • Fota många bilder. Nöj dig inte med en bild, klicka hellre några extra gånger för att fånga den perfekta bilden. 

Viktigast av allt – vill du bli bättre på att fota och fånga det där fantastiska ögonblicket, då gäller det att du faktiskt tar med dig kameran och fotar. Använd kameran helt enkelt och använd den mycket.

 

Jag vill läsa mer om Digital fun

Gillar du denna typ av inlägg? Klicka dig vidare på nedan länkar inom samma tema – Digital fun & a bit more. Du får gärna lämna några rader i kommentarsfältet nedan, berätta vem du är och om det är något du önskar läsa mer eller mindre av här på bloggen. 

 

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER